Opinie: Republica Moldova nu are clasă politică!

În 29 de ani de (in)dependență, am avut parte de politicieni cu diverse viziuni politice. Politicieni care au promis miracole sociale și economice, dar mandatele cărora s-au soldat cu eșecuri de proporții sau cu reușite modeste care de fapt aparțineau muncii unor funcționari publici conștiincioși, ci nicidecum a liderilor politici. Am avut parte de programe politice “fabuloase”, cifre și idei care erau menite să încânte alegătorii. Multe au fost în acești 29 de ani, cu excepția unui lucru.  În 29 de ani, n-am avut parte de nici un politician care să demonstreze dorință și capacitate de a găsi soluții pentru țară și popor, pentru dezvoltarea țării și bunăstarea oamenilor, nu a propriilor buzunare. Nu este de mirare că, în aproape trei decenii de independență, populația țării s-a redus, practic, în jumătate. 

Alegerile prezidențiale din acest an au o miză foarte mare, din acest motiv suntem martorii uneia dintre cele mai murdare campanii electorale. Despre ce fel de „demnitate” se poate vorbi sau despre care „oameni buni”? Se declară că “Moldova merită schimbări”, însă vedem aceleași instigări la ură, la tăierea capetelor și nu în ultimul rând, o mulțime de promisiuni deșarte, care nici măcar nu țin de atribuțiile Președintelui… Mai nou, se promovează alegerea unui candidat din primul tur, pentru a nu cheltui banii publici. Dar de ce despre risipa banilor publici nu se gândește nimeni în afara perioadei electorale?

Consider că în momentul de față, Republica Moldova nu are clasă politică. Cei care cred că sunt politicieni, se greșesc amarnic. Sunt un grup de cetățeni care își văd de interesele lor. Se regăsesc totuși câteva exemple de atitudine sau competențe dispersate pe arena politică, dar categoric nu lideri care au demonstrat că merită și pot să aducă pe o linie de plutire țara.

În acest an cred că vom avea o prezență extrem de mică la vot, și de vină nu va fi pandemia din întreaga lume, ci anume colapsul creat de aceeași autodeclarați politicieni, care pretind că încă mai au soluții. Odată ce nu au reușit până acum, de ce să ne amăgim că o pot face… Cetățenii însă, trebuie să nu uite un lucru:

Ce vom alege - aceea vom culege!

Iar din ce nu avem de ales, nu vom avea nici de cules!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn