De ce pleacă moldovenii și cum am putea să-i convingem să rămână sau să revină acasă?

În prezent, în Republica Moldova se observă un fenomen alarmant. În medie, peste 100 de moldoveni pleacă zilnic din țară, preferând să se stabilească în afară. Datele Barometrului demografic arată că în ultimii cinci ani, ritmul migrației celor care s-au mutat cu traiul peste hotare oscilează între 45 și 50 de mii de persoane anual. Ceea ce ar însemna că peste 20-30 de ani, numărul populației se va reduce practic cu jumătate, fenomenul va genera o lovitură puternică pentru economie.

Cel mai îngrijorător, este faptul că din cauza unei situații socio-economice instabile, valul de emigrare a început să cuprindă în special tinerii. Potrivit unui studiu al Centrului de Cercetări Demografice, în ultimii ani, situația a devenit mult mai gravă. Dacă până acum plecau tinerii care erau nemulțumiți de veniturile financiare, pe care le aveau aici, acum observăm tot mai bine procesul de exod al creierelor, prin emigrarea în masă a tinerilor cu studii superioare, pătura intelectuală, inclusiv a celor care au avut un serviciu bine plătit. Problema e că în Republica Moldova nu există siguranță în ziua de mâine, motiv pentru care este în creștere numărul celor care realizează că, din cauza factorului politic, siguranța financiară va fi mereu în pericol. Aici este imposibil să faci economii din salariu pentru a-ți putea procura propria locuință, iar accesarea creditelor imobiliare nu este rentabilă. Asta deoarece rata dobânzii este extrem de înaltă, iar într-un final trebuie să achiți practic de două ori mai mult decât este costul inițial al imobilului.

Din postura mea de om de afaceri, sunt nevoit să constat că această migrație masivă va genera în timpul apropiat pierderi economice colosale. S-a creat un cerc vicios. Oamenii pleacă pentru că în Republica Moldova nu există stabilitate financiară, iar pentru a o asigura, e nevoie de persoane apte de muncă. Autoritățile conștientizează acest lucru, însă, din păcate, doar mimează implementarea unor programe, care au drept scop întoarcerea moldovenilor acasă. La modul practic, acestea nu dau roade. Moldovenii în continuare pleacă, iar cel mai mult are de suferit mediul de afaceri.

Orice critică trebuie să vină și cu anumite soluții! Propunerea ar fi ca actuala Guvernare să scutească reprezentanții mediului de afaceri de unele obligații fiscale, iar ei, la rândul lor, să asigure salarii mai mari angajaților și alte beneficii pentru cei care se reîntorc acasă. Asta va determina o parte dintre moldovenii plecați să revină în țară. Totodată, ar trebui să fie acordată o atenție deosebită programelor sociale, în special – de asigurare a tinerilor familii cu un loc de trai, în condiții privilegiate. Acum se întrevăd câteva astfel de proiecte, dar sper că n-au fost inițiate doar pentru campania electorală ce urmează. Am avut până acum multe astfel de exemple.

Și pentru ca să înțelegem cât de grav stau lucrurile, voi face referință la estimările Biroului Național de Statistică, unde se vede foarte clar că de la obținerea independenței, Republica Moldova a înregistrat o micșorare continuă a numărului populației. În ultimii 25 de ani, populația a scăzut cu aproximativ un milion de oameni. Asta înseamnă că dacă nu vor fi întreprinse acțiuni concrete, în cel mai scurt timp, această dinamică negativă, indubitabil va continua.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn