Alexei Repede: Moldova between natural and political cataclysms

 • Massive export of wheat;
 • Debates in Parliament about the credit from Russian Federation;
 • Conflict at the Constitutional Court, which comes to deepen the crisis to which the Republic of Moldova is heading;
 • Public procurement of hundreds of thousands of lei, absolutely useless;

… just some of the dirty games of the state leadership, so-called sovereign and independent – the Republic of Moldova. In the midst of a declared pandemic (in whose interest it will be), an interest that is yet to be brought or not brought into the public eye, it is certain that the entire population suffers. On the government scene, public health is declared a priority, and behind the curtain ….

Definitely the current government does not act for the welfare of the people.

A leader takes care of his people, especially when he has a fight to fight. You need to find the best strategy to get the best result with the least losses. There are no leaders in Moldova to fight. Otherwise we were not where we are now.

Some still hoped that the “elite” that leads us, but also those who willingly offered them this place, they will realize the gravity of the moment and, in addition to the fight against the current crisis, they will focus on a real plan for the return of the country, for all directions – the health system, the economic field, politics, but also morality.

Din păcate, în urma evoluției evenimentelor din ultima perioadă, se înțelege că și în timpul situației de urgență, guvernanții și politicienii, indiferent de partid sau doctrină, sunt interesați prioritar de problemele și aranjamentele lor și că nimeni nu are o soluție 

Cum altfel pot fi interpretate următoarele exemple? 

 • Prim-ministrul ne spune că zecile de camioane care transportă grâul spre export nu amenință siguranța alimentară a țării, asta în condițiile în care Ministrul Agriculturii a cerut interzicerea exportului grâului. De altfel, aflăm că datele despre rezervele de stat de grâu sunt date secrete și că cetățenii nu au acces la astfel de date, trebuie să avem încredere în autorități… Se exportă masiv grâul în condițiile în care în ultima perioadă ne confruntăm cu secetă, fenomen care va duce la reducerea cu aproximativ 40-50% a recoltei. Exportăm masiv pentru ca ulterior să importăm, la fel de mult. Prețul grâului în ultimile zile deja a crescut, urmează cu siguranță să simțim o creștere în lanț a produselor de panificație, rămâne doar de văzut când vor crește prețurile.

Sursa: Facebook – Oca Leonid, silozul din Călărași.

 • Astăzi, când majoritatea micilor întreprinzători luptă să nu intre în faliment,  parlamentarii continuă să aibă drept prioritate prestații în Parlament despre creditul din partea Federației Ruse, pentru capital politic. În perioada de pandemie, geopoliticul nu își are locul, iar autoritățile ar trebui să înțeleagă că suportul pentru IMM-uri este necesar acum. La ordinea zilei însă rămâne ignornața și incompetența.
 • În mijlocul pandemiei este demis un Președinte al  Curții Constituționale și în aceeași seară este numit altul. Împărțirea sferelor de influență la Curtea Constituțională va genera noi conflicte, care vin să adâncească criza spre care se îndreaptă Republica Moldova. 
 • Agențiile de stat și autoritățile publice de nivel I și II continuă să facă achiziții publice inutile de sute de mii de lei: 
 • 950 000 lei = Servicii de programare și consultanță software (Comisia Națională a Pieței Financiare);
 • 2 521 683,33 lei = Fabricarea mărcilor poștale, efectelor și accesoriilor poștale (Poșta Moldovei);
 • 1 250 000 lei = Blanchete și formulare (Poșta Moldovei);
 • 4 166 667 lei = Dispozitive de sigiliu vamal (Serviciul Vamal);
 • 3 750 000 lei = Construcția complexului sportiv în parcul La Izvor (Direcția Generală Locativ Comunală și Amenajare);
 • 13 397 300 lei = Mijloace de transport auto (Inspectoratul General de Carabinieri al MAI);
 • 200 000 lei = Servicii de programare și consultanță software (hartă exhaustivă) (Agenția de Investiții);
 • 125 000 lei = Servicii de studii de piață privind percepția ofertei turistice locale (Agenția de Investiții);
 • 539 820 lei = Servicii de pază fizică (IP Compania Teleradio - Moldova);
 • 2 000 000 lei = Servicii de promovare pe canalele Social Media aferente brandului de țară Vinul Moldovei pentru anul 2020 a evenimentelor în Polonia (IP Oficiul Național al Viei și Vinului);
 • 400 000 lei = Echipamente de simulare - consola VR (sistem complex) (C.I.E. Moldexpo S.A.).

This slideshow requires JavaScript.

 

Sursa: mtender.gov.md 
Fenomene… Republica Moldova trăiește fenomene. Adevărate cataclisme naturale, economice și interumane.

Atât timp cât acceptăm actori care să urmărească acumularea capitalului politic pe seama situației actuale, ne scufundăm tot mai mult în mlaștina haosului creat.

Cât unii o fac pe politicienii, noi, cei din țară și cei din diaspora, suntem în așteptarea unei evoluții,   unei strategii de luptă pentru bunăstarea Republicii Moldova, unui set de legi cu măsuri economice concrete, unor programe vaste de dezvoltare a infrastructurii, care să absoarbă șomerii (numărul cărora încă va fi în creștere continuă) și care să și reducă decalajul de dezvoltare. În așteptare sau în acțiune? Fiecare decide pentru el.

Victimile actualei crize nu sunt doar cei din spitale, pentru care îmi pare extrem de rău. Sănătatea fizică, mentală și spirituală este ceea pentru ce merită să luptăm. Dar victimele crizei economice vor fi mult mai multe și vom fi zguduiți până la temelie.
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn