Este Republica Moldova atractivă pentru investitori?

În ciuda evoluției economice modeste înregistrată de Republica Moldova în ultima perioadă, aceasta rămâne a fi una dintre cele mai sărace țări din Europa. Cu un climat de afaceri moderat și o productivitate redusă, economia Moldovei este compromisă și extrem de dependentă de remitențele anuale de la cei peste 1 milion de moldoveni aflați în străinătate. Astfel, investițiile străine atrase în RM sunt vitale pentru dezvoltarea sustenabilă a țări.

Impactul investițiilor străine asupra economiei unei țări este incontestabil: lanțul efectelor generează o serie de consecințe atât asupra producției de bunuri și servicii, cât și asupra consumului, stimulând simultan cererea și oferta. Investițiile catalizează apariția noilor activități economice și vizează obținerea de bunuri și servicii indispensabile pentru o economie viabilă și prosperă.

„În vederea atragerii investițiilor străine într-o economie ca cea a Republicii Moldova este nevoie de mai mulți factori pentru a crește interesul investitorilor care, însă, nu prea se regăsesc în Moldova, factori precum infrastructura practic inexistentă, gradul redus de deschidere al economiei, abilitățile slab dezvoltate ale muncitorilor, lipsa credibilității în instituțiile de stat, impredictibilitatea legilor și un rating de țară sub așteptări, deteriorează imaginea țării în fața investitorilor străini”, menționează președintele AOAMP, Alexei Repede.

Harta de mai sus confirmă faptul că climatul investițional nu este bine dezvoltat în Republica Moldova, țara noastră fiind catalogată ca un stat riscant din punct de vedere al lansării unei afaceri. Acest lucru este evidențiat atât de poziția Republicii Moldova în ratingurile internaționale, cât și de compararea directă a indicatorilor macroeconomici și de performanță în atragerea ISD între țări. 

Analizând evoluția ISD pe parcursul ultimilor 17 ani, observăm un trend ascendent al fluxului investițiilor străine directe până în anul 2008, când a fost atinsă o valoare maximă de cca 700 milioane $. După anul 2008, valoarea ISD-urilor s-a redus drastic, ajungând în 2009 la 200 milioane $. Preponderent această reducere s-a datorat crizei economice globale, dar și faptului că în Moldova au fost luate diverse decizii și legi care au dus la deterioararea imaginii țării. De altfel, nu poate rămâne nemenționat și furtul miliardului, care incontestabil a avut un impact major asupra credibilității Republicii Moldova în ultima perioadă. 

Gradul de penetrare a capitalului străin în economie este reprezentat într-o manieră sugestivă de nivelul stocului ISD pe cap de locuitor. Republica Moldova înregistrează un nivel scăzut al ISD/cap de locuitor. Comparativ cu alte țări din regiune, Ucraina, de exemplu, a acumulat un stoc de 3919,4 $ pe cap de locuitor, România – 8910,5 $ pe cap de locuitor, în timp ce Republica Moldova 2229,2 $. 

În ceea ce privește clasamentele internaționale, care prezintă indicele privind atractivitatea investițională a unei țări, ar trebui menționate câțiva dintre acești indicatori. Astfel, potrivit datelor Băncii Mondiale „Doing Business 2018″, în 2017, după ușurința de a face afaceri, Moldova s-a clasat pe locul 63 din 189. Un alt indice important care caracterizează atractivitatea investițională a țării este indicele libertății economice, calculat de Fundația Heritage. Potrivit acestui indice, în anul 2018, Republica Moldova sa clasat pe locul 97 din 165 de țări și a fost plasată în categoria țărilor “preponderent captive”.

Astfel, o mai bună orientare către dezvoltarea afacerilor și îmbunătățirea climatului investițional va avea efecte pozitive asupra competitivității Republicii Moldova în atragerea investițiilor străine, ceea ce va fi exprimat prin creșterea exporturilor, creșterea numărului de companii cu renume internațional care vor fi motivate să investească în RM, companii capabile să creeze locuri de muncă atractive, să asigure o productivitate mai mare și o producție competitivă orientată spre export. În mod inevitabil, acest lucru se va reflecta în îmbunătățirea indicatorilor macroeconomici și avansarea Republicii Moldova în clasamentele internaționale.

AOAMP consideră că pentru realizarea celor menționate mai sus, este absolut necesar să se creeze și fundamenteze un mediu prielnic investitorilor străini pentru ca aceștia să injecteze un volum mare de capital în infrastructura țării. Chiar dacă autoritățile din Republica Moldova încearcă, dar realmente imită unele reforme economice și juridice, aceștia nu reușesc să avanseze în clasamente, ci mai mult, chiar devansează în majoritatea rapoartelor efectuate de instituțiile cu renume mondial, deoarece țările se află într-o competiție constantă în ceea ce privește liberalizarea continuă a mișcării persoanelor, bunurilor și capitalurilor, inclusiv în atragerea investițiilor, fapt ce ar trebui să pună în gardă autoritățile din Republica Moldova.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn