Alexei Repede: R.Moldova între cataclisme naturale și politice

…doar câteva dintre jocurile murdare ale conducerii statului, așa zis suveran și independent – Republica Moldova. În plină pandemie declarată (în interesul cui o fi), interes care încă urmează a fi sau nu adus în vizorul opiniei publice, cert este că suferă o întreagă populație. Pe scena guvernării, se declară sănătatea publică prioritate, iar după cortină ….

Categoric actuala guvernare acționează nu pentru bunăstarea oamenilor.

Un conducător are grija oamenilor săi, mai ales când are de dus o luptă. Trebuie să găsească cea mai bună strategie pentru a obține cel mai bun rezultat, cu cele mai puține pierderi. În Moldova nu sunt conducători care să ducă lupte. Altfel nu eram unde suntem acum.

Unii mai sperau că „elita” care ne conduce, dar și cei car le-au oferit de bună voie acest loc, vor realiza gravitatea momentului și, pe lângă lupta cu actuala criză, vor gândi un adevărat plan de revenire a țării, pentru toate direcțiile – sistemul de sănătate, domeniul economic, politică, dar și moralitate.

Din păcate, în urma evoluției evenimentelor din ultima perioadă, se înțelege că și în timpul situației de urgență, guvernanții și politicienii, indiferent de partid sau doctrină, sunt interesați prioritar de problemele și aranjamentele lor și că nimeni nu are o soluție

Cum altfel pot fi interpretate următoarele exemple? 

  • Prim-ministrul ne spune că zecile de camioane care transportă grâul spre export nu amenință siguranța alimentară a țării, asta în condițiile în care Ministrul Agriculturii a cerut interzicerea exportului grâului. De altfel, aflăm că datele despre rezervele de stat de grâu sunt date secrete și că cetățenii nu au acces la astfel de date, trebuie să avem încredere în autorități… Se exportă masiv grâul în condițiile în care în ultima perioadă ne confruntăm cu secetă, fenomen care va duce la reducerea cu aproximativ 40-50% a recoltei. Exportăm masiv pentru ca ulterior să importăm, la fel de mult. Prețul grâului în ultimile zile deja a crescut, urmează cu siguranță să simțim o creștere în lanț a produselor de panificație, rămâne doar de văzut când vor crește prețurile.

Sursa: Facebook – Oca Leonid, silozul din Călărași.

  • Astăzi, când majoritatea micilor întreprinzători luptă să nu intre în faliment,  parlamentarii continuă să aibă drept prioritate prestații în Parlament despre creditul din partea Federației Ruse, pentru capital politic. În perioada de pandemie, geopoliticul nu își are locul, iar autoritățile ar trebui să înțeleagă că suportul pentru IMM-uri este necesar acum. La ordinea zilei însă rămâne ignornața și incompetența.
  • În mijlocul pandemiei este demis un Președinte al  Curții Constituționale și în aceeași seară este numit altul. Împărțirea sferelor de influență la Curtea Constituțională va genera noi conflicte, care vin să adâncească criza spre care se îndreaptă Republica Moldova. 
  • Agențiile de stat și autoritățile publice de nivel I și II continuă să facă achiziții publice inutile de sute de mii de lei: 

Sursa: mtender.gov.md 
Fenomene… Republica Moldova trăiește fenomene. Adevărate cataclisme naturale, economice și interumane.

Atât timp cât acceptăm actori care să urmărească acumularea capitalului politic pe seama situației actuale, ne scufundăm tot mai mult în mlaștina haosului creat.

Cât unii o fac pe politicienii, noi, cei din țară și cei din diaspora, suntem în așteptarea unei evoluții,   unei strategii de luptă pentru bunăstarea Republicii Moldova, unui set de legi cu măsuri economice concrete, unor programe vaste de dezvoltare a infrastructurii, care să absoarbă șomerii (numărul cărora încă va fi în creștere continuă) și care să și reducă decalajul de dezvoltare. În așteptare sau în acțiune? Fiecare decide pentru el.

Victimile actualei crize nu sunt doar cei din spitale, pentru care îmi pare extrem de rău. Sănătatea fizică, mentală și spirituală este ceea pentru ce merită să luptăm. Dar victimele crizei economice vor fi mult mai multe și vom fi zguduiți până la temelie.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn