3,6 milioane € pleacă la Cahul

“Grație AOAMP pentru susținerea și atenția acordată în realizarea proiectului Parc Fotovoltaic fără susținerea căreia proiectul nu ar lua viață”, este mesajul tânărului antreprenor Denis Sava din orașul Cahul.

Suprafața de construcție a parcului fotovoltaic este 7 ha, situat în imediata apropiere a orașului Cahul. Valoarea proiectului este de 3,6 milioane euro. 

“Mediul de afaceri din Moldova suferă mult, în 2017 s-au închis cca 8540 de firme. Lipsa măsurilor care să vină în ajutorul antreprenorilor se reflectă în economia reală prin concedieri masive, încasări reduse la veniturile statului și alte efecte adverse. Chiar dacă se înregistrează o creștere economică, aceasta este mimată, datorându-se amenzilor și penalizărilor lipsite de motive întemeiate, antreprenorii fiind constrânși de acest climat de afaceri total nefavorabil, fiind nevoiți să își închidă afacerile și să plece din țară. Suntem o țară care importă cca 70% din necesarul de energie electrică. Statul ar trebui să încurajeze proiecte care presupun obținerea energiei din surse regenrabile și să devină un partener credibil pentru antreprenorii din țară,  lucru care astăzi, lipsește. Este îmbucurător că ințiative de astfel de proiecte vin din partea tinerilor antreprenori ca Denis Sava. AOAMP a sesizat greutățile cu care s-a confruntat tânărul și a depus tot efortul pentru a contribui la aducerea la viață a acestui proiect. Este o inițiativă de succes care trebuie promovată și în alte proiecte. În cazul în care statul nu încurajează și nu creează mediul favorabil pentru lansarea unor asemenea proiecte, ar trebui măcar să nu împiedice oamenii de afaceri să își desfășoare activitatea prin controale abuzive, birocrație exagerată și corupția care lichidează treptat businessul mic și mijlociu din Republica Moldova, pe care de fapt se bazează economia unei țări”, menționează președintele AOAMP, Alexei Repede. 

Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiilor Regenerabile (Irena), potențialul energiei regenerabile din Republica Moldova este unul dintre cele mai mari din regiune. Acest lucru este adevărat în special pentru energia eoliană, care ar putea oferi până la 20 GW de capacitate de competitivitate în scenariul de cost redus al capitalului. În plus, peste 20% din energia fotovoltaică a țării, cca 1 GW, poate fi deja considerat o opțiune de investiție sustenabilă, se arată în raportul Renewable Power Generation Costs, Generare de energie electrică: Potențialul din Europa de Sud-Est.

AOAMP încurajează lansarea și dezvoltarea afacerilor care implică tehnologiile de ultimă generație. Credem în afaceri durabile care aduc beneficii atât mediului de afaceri, cât și societății civile din Republica Moldova. 

AOAMP reprezentă o platformă de antreprenori pregătiți să susțină, să încurajeze și să realizeze parteneriatele și proiectele investiționale. 

Invităm și conectăm investitori interesații de a dezvolta afaceri în Republica Moldova.