Alexei Repede s-a întâlnit cu oamenii de afaceri din Germania

În perioada 3-4 noiembrie 2016, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni, dl. Alexei Repede a efectuat o vizita de lucru în Germania.

În cadrul vizitei, președintele AOAMP s-a întâlnit cu dl. Alexei Baraboi, reprezentantul AOAMP din Germania.  Împreuna cu dl. Baraboi, delegația a avut întrevederi cu oameni de afaceri în orașele Berlin, Potsdam și Oranienburg.

Antreprenorii stabiliți în Germania au format o comunitate unită și consolidată. Ei își desfășoară activitatea și se sprijină reciproc, colaborează în domenii de interes complementare. Mai mult, rezultatele economice pe care le înregistrează sunt foarte bune, fiecare dintre ei administrând companii de succes. Printre domeniile în care s-au afirmat reprezentanții comunității din Germania se numără sectorul imobiliar, cel al construcțiilor și renovărilor, comerțului, gastronomiei, serviciilor hoteliere, medicale, servicii de consultanță, etc.

În cadrul întâlnirii au fost discutate o serie de probleme actuale, cu impact asupra cetățenilor din Moldova. Ca și ceilalți membri ai diasporei, cu toții urmăresc cu atenție situația de acasă. Sunt foarte dezamăgiți de evoluția economică și de mediul în care trăiesc rudele și prietenii lor rămași acasă. În fiecare an, situația devine tot mai dificilă, condițiile de trai insuportabile, corupția și furturile au șters și ultima speranță la o viață mai bună. Serviciile sociale din Moldova sunt deplorabile, la fel salariile și pensiile. Încercările de până acum de a investi în proiecte în R. Moldova au fost sortite eșecului datorită climatului nefavorabil de acasă, a instabilității economice și fiscale, a corupției și presiunilor din partea grupurilor de interese. Actuala clasă politică face parte dintr-un sistem corupt care nu mai inspiră credibilitate, clasa politică care a devastat țara și care nu își va asuma responsabilitatea pentru ilegalitățile comise. În absența unei alternative politici de încredere, în cadrul scrutinului actual alegătorul este nevoit să aleagă răul cel mai mic.

Cu toate că se află de mult timp în Germania, antreprenorii moldoveni de aici sunt hotărâți să se implice pentru a îmbunătăți situația din Moldova, să investească în domenii prioritare pentru țara de baștină, pentru a oferi o speranță locuitorilor Moldovei. În acest sens, cu toții au confirmat necesitatea stringentă a cooperării dintre oamenii de afaceri din diasporă și au concluzionat că, este cel mai potrivit moment ca prin intermediul AOAMP, antreprenorii moldoveni de pretutindeni să se regăsească și să colaboreze pentru a se susține reciproc și pentru a acționa în favoarea moldovenilor și pentru consolidarea unui mediu antreprenorial competitiv și sustenabil în Republica Moldova.

Antreprenorii au evidențiat faptul că se pot dezvolta proiecte de succes la actualele standarde ale pieței occidentale iar experiența acumulată le oferă capacitatea necesară pentru a aduce aceste proiecte acasă,în Moldova, unde acum mai mult ca niciodată sunt necesare proiecte ambițioase dar și dezvoltare de afaceri locale. Cu toții sunt interesați de creșterea economică și bunăstarea Republicii Moldova.

În urma întrevederilor care au durat doua zile, președintele AOAMP, dl. Alexei Repede, împreună cu partenerii din Germania, au ajuns la concluzia că prin intermediul organizației vor coopera pentru a consolida prioritățile AOAMP. Se va pune accent ca în termen cât mai apropiat să se creeze platforma care să asigure conexiunea dintre oamenii de afaceri moldoveni din toată lumea. Vor fi dezvoltate mecanismele de cooperare, parteneriat și susținere reciprocă. Se va realiza strategia de identificare și implementare în Republica Moldova a celor mai reușite proiecte pe care le desfășoară oamenii de afaceri moldoveni din străinătate.  Vor fi elaborate proiecte pentru promovarea spiritului civic. De asemenea, va fi căutată soluția pentru crearea unui plan, care va avea menirea de a întoarce oamenii de afaceri din străinătate acasă, în Moldova, de a identifica oportunități de dezvoltare pentru aceștia.

Pe lângă abilitățile economice și de business, comunitatea antreprenorilor moldoveni este foarte implicată civic. De aceea, este momentul oportun  pentru a acționa. Dacă cei din țară nu au voința sau resursele necesare, AOAMP propune societății civile din Republica Moldova și celor din diaspora să participe la îmbunătățirea situației de acasă.