Consultanța oferită în cadrul proiectului DBC Diaspora Business Connection, Italia

Proiectul Diaspora Business Connection, lansat în Italia de AOAMP în 2019, a întrunit în cadrul a 2 evenimente organizate în Roma și Milano, antreprenori și persoane preocupate să starteze afaceri în Italia, dar și pentru cei interesați de investiții în Republica Moldova.

Am inițiat platforma Diaspora Business Help, întrucât ne-am propus să oferim, în mod prioritar pentru comunitățile din diaspora Republicii Moldova, acces la informații actualizate, cu privire la cadrul legal și specificul fiscal necesar a fi cunoscut în detaliu pentru a lansa și dezvolta afaceri sustenabile. Vom oferi suport informațional gratuit, persoanelor care își vor înregistra solicitările clar enunțate. Primele consultații au fost realizate deja, cu suportul partenerului proiectului DBC în Italia, compania Studio Sava, prestator de servicii de consultanță fiscală. Întrucât credem că inițiativele frumoase și afacerile cu potențial merită a fi promovate și conectate cu potențiali parteneri, dar și viitori consumatori, vom oferi detalii despre acestea

spune Alexei Repede, președintele AOAMP.

Vă prezentăm câteva istorii ale moldovenilor din Italia.

“Dacă aveți ocazia să faceți un popas în regiunea Bolzano, vă recomandăm să încercați bucătăria tradițională a provinciei Südtirol, la restaurantul Bardus Keller. Este o afacere de familie. Suntem 3 persoane care ne implicăm în gestionarea și dezvoltarea acesteia, soțul meu Vladimir Boroda, sora soțului meu Doina Boroda și eu. Ne-am deschis recent, pe 16 noiembrie 2019.  Ne-am decis să investim în această afacere de familie după mulți ani de experiență în domeniu, cunoscând bine preferințele culinare ale localnicilor, cât și a turiștilor germani, austrieci și elvețieni. Online ne puteți găsi pe pagina de facebook https://www.facebook.com/Barduskeller/”, relatează Maria Minchevici.

Pentru cei dornici să se delecteze cu savoarea unei cafele veritabile, vă invităm să vizitați magazinul online http://www.storecaffecaps.it/. Antreprenorul, care vine și el din Republica Moldova, își prezintă varietatea sortimentelor de cafea, despre care spune că dacă unele dimineți nu sunt excepționale, cu siguranță le puteți transforma pe placul vostru prin a aduce nota parfumului de cafea. Store caffe caps există pentru a oferi tradiția de a savura plăcerea pentru o cafea de calitate pe care să o împarți și să o dăruiești celor dragi. În același timp, invitația rămâne valabilă și pentru potențiali parteneri interesați în colaborări pentru vânzarea sortimentelor de cafea, astfel încât un număr tot mai mare de persoane să se poată bucura de livrarea la domiciliu a acesteia.

Cafe2

În Roma, puteți găsi vestimentație realizată cu fler și suflet din Republica Moldova, cu numele Angela Glavan, care este interesată să dezvolte o afacere în industria textilă. Până pune la punct aspectul economic care să permită deschiderea unui atelier și magazin, Angela împreună cu prietena sa Maria, designer și ea, își realizează produsele în piețele locale din regiune. Eșarfele personalizate sunt căutate la expozițiile artizanale de localnici și sunt foarte apreciate incluiv de turiști care caută produse vestimentare unice.

Fondatoarea și administratoarea companiei de servicii de consultanță fiscală Studio Sava, care a oferit consiliere și informații fiscale antreprenorilor și persoanelor interesate în lansarea și dezvoltarea afacerilor în Italia subliniază că întrebările survenite de la aceștia au fost diverse, în funcție de gradul de implicare pe care îl au în procesul antreprenorial. Respectiv, persoanele interesate în lansarea unei afaceri au beneficiat de detalii complexe care să traseze parcursul și etapele necesare a fi luate în calcul pentru dezvoltarea conceptului de business și măsurarea primilor indicatori de performanță și cel mai important a factorilor de risc. Iar antreprenorii aflați la diferite stadii de dezvoltare au prezentat interes atât pentru noutățile fiscale cât și pentru strategii de promovare și identificare de platforme de vânzare care să permită recunoașterea produselor și serviciilor pe anumite piețe și respectiv pentru creștea vânzărilor.

M-a impresionat și am realizat o data în plus că de multe ori a crea conexiuni și a pune în contact persoanele interesate de subiecte și direcții comune poate aduce soluții valoroase neașteptate. Informația este o resursă importantă, câteodată chiar și foarte scumpă dar nu mai valoroasă decât propriu zis resursa umană. Iar prin colaborare, comunicare și schimb informațional putem crea punți care să aducă rezultate reciproc avantajoase” a reiterat Galia Sava.

Astfel, în cadrul platformei Diaspora Business Help, subiectele de interes, pentru care s-au solicitat consiliere, au fost diverse, de la documentația necesară pentru înregistrarea unei afaceri în Italia, detalii fiscale, proceduri de import / export dar și strategii de promovare și vânzare. Reamintim, persoanele interesate în accesarea serviciilor de consultanță pentru lansarea și dezvoltarea afacerilor în Italia, sunt invitați să își înregistreze solicitarea la următorul link: https://aoamp.com/dbc/cerere/.