Despre oportunități în afaceri, pentru comunitatea moldovenilor din Milano

Milano a reprezentat a 2 destinație pentru organizarea evenimentului dedicat promovării antreprenoriatului și conexiunilor business to business, precum și a celor publice private, pentru comunitatea moldovenilor din diaspora Republicii Moldova în Italia. 

Pe 6 iulie, în cadrul celei de a 2 ediții în cadrul proiectului DBC Diaspora Business Connection, Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni a reunit membri ai societății moldovenești din Milano care doresc să înceapă o afacere în Italia sau Republica Moldova, precum și cetățeni care deja și-au construit o afacere în Milano. Interesul sporit pentru DBC Milano a fost datorat caracterului economic al evenimentului, și anume, detaliilor concrete despre modul de lansare și dezvoltare a unei afaceri în Italia. În plus au fost prezentate informații succinte despre oportunitățile dar și riscurile dezvoltării unei afaceri în Republica Moldova.

Scopul Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni a fost să conecteze membrii comunității moldovenești din Milano și să îi determine pe aceștia să își consolideze forțele, pentru că doar împreună poate fi obținut un rezultat avantajos pentru toți. Prezentarea unei situații reale a mediului de afaceri din Republica Moldova de către președintele AOAMP – Alexei Repede, a fost partea apreciată de toți participanții la eveniment, deoarece cei din urmă se confruntă cu o insuficiență informațională în ceea ce privește situația sectorului de business din țară.

În cadrul evenimentului au avut loc discuții B2B, interacțiuni cu reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova, în Italia, semnări de parteneriate și premieri. Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni a oferit un grant – suport financiar în valoare de 5000 de euro, pentru doamna Maria Bantaș, care și-a propus să dezvolte o afacere de agroturism, în localitatea de baștină, satul Pelinia, raionul Drochia. În același timp, Maria Bantaș și-a pus ca obiectiv să lanseze o afacere în Milano, care să îi permită să promoveze produsele agroalimentare și nu numai, din Republica Moldova, pe piața din Italia. 

Participanții la eveniment, care au nevoie de suport informațional, logistic pentru dezvoltarea afacerii, au fost invitați să își formuleze și înregistreze subiectul de interes pe platforma Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni, serviciul online Diaspora Business Help. Solicitările înregistrate vor fi evaluate și conectate în funcție de domeniul de interes cu partenerii AOAMP pentru identificarea unor eventuale soluții. În același timp, AOAMP a lansat împreună cu Studio SAVA, oferirea unui nr de consultații gratuite, pentru reprezentanții diasporei Republicii Moldova în Italia, și anume pentru persoanele interesate în lansarea unei afaceri în Italia precum și pentru antreprenorii care au nevoie de consultanță financiară și fiscală. 

“Aducem mulțumiri partenerilor și participanților pentru că au dat curs invitației de a aborda împreuna realitățile mediului de afaceri din Italia și Republica Moldova. Invităm comunitățile din diaspora moldovenească să colaboreze în promovarea și încurajarea antreprenoriatului oriunde în lume precum și să încurajăm investițiile calculate și asumate în Republica Moldova,” Alexei Repede, Președintele AOAMP – Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni.