Lansarea Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni, în România

Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP) s-a lansat, pe 3 octombrie, la București, în cadrul Conferinței SMART CITY 2016. AOAMP este o organizație ne-guvernamentală, non-profit și apolitică, la inițiativa antreprenorilor originari din Republica Moldova, inclusiv a celor stabiliți în diaspora, ca răspuns la necesitatea formării și consolidării unui mediu de afaceri transparent, prosper și durabil pentru oamenii de afaceri moldoveni de pretutindeni. Asociația vrea să se alăture comunității oamenilor de afaceri din România pentru a susține evoluțiile pozitive ale economiei de piață europene. În același timp, AOAMP poate să joace rolul unui facilitator dar și investitor de anvergură pentru antreprenorii din România pe piețe neexplorate de către aceștia, din Estul Europei, în țări cu o dinamică economică evoluată.

Plus valoarea evenimentului de lansare a AOAMP, au fost semnarea primelor parteneriate ale asociației

AOAMP a reușit la prima ieșire publică a organizației să semneze în cadrul Conferinței Smart City 2016 primele sale parteneriate, în număr de patru, cu organizații similare. Astfel, AOAMP a încheiat protocoale de colaborare cu: Uniunea Patronatelor din România – BUSINESS ROMANIA, Camera de Comerț și Industrie România – Japonia, Asociația „Centrul pentru afaceri comerciale, investiții și turism româno-ucrainian” și Asociația Patronală Surse Noi de Energie SunE din România. Protocoalele presupun, în primul rând, stimularea schimbului de informații și bune practici dintre cele cinci organizații, primul pas fiind constituirea parteneriatelor strategice bilaterale și a mecanismelor de cooperare și comunicare, pentru facilitarea unui dialog și a unui forum de dezbatere, cu avantaje reciproce pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului precum și pentru moldovenii din diasporă.

Care sunt obiectivele AOAMP?

Apariția AOAMP este un răspuns la provocările pe care le întâmpină mediul de afaceri autohton. Scopul asociației este de a contribui la consolidarea sistemului economiei de piață în Republica Moldova și România, de a promova și de a apăra interesele legitime ale oamenilor de afaceri moldoveni, în general, și interesele membrilor AOAMP, în special. AOAMP este totodată și o  oportunitate de colaborare și implicare pentru tinerii antreprenori care, fiind constrânși de diverse impedimente cu caracter economic și asimetrii informaționale, sunt nevoiți să caute continuu soluții pentru dezvoltarea inițiativelor proprii.

Inițiatorii asociației AOAMP sunt oamenii de afaceri originari din Republica Moldova: Alexei Repede, Iurie Pasecinic, Tatiana Nagornîi și Iacob Cerlat. Pornind de la necesitatea lansării unei asociații dedicate susținerii, dezvoltării și consolidării mediului antreprenorial, aceștia au definit eventuale perspective de colaborare cu entitățile publice și private locale, naționale și internaționale și au stabilit obiectivele organizației. Necesitatea lansării asociației a fost fundamentată și confirmată de un număr considerabil de antreprenori originali din Republica Moldova,  care locuiesc în diferite state ale lumii și care desfășoară activități de antreprenoriat în diferite sectoare ale economiei. Pe piața internațională, aceștia au reușit de-a lungul timpului să studieze și să implementeze noi modele de business, au atras finanțări inclusiv prin mecanismele fondurilor europene sau alte instrumente de finanțare și au pus bazele unor afaceri prospere. Ce le lipsește adesea acestora este o platformă de comunicare, un mecanism de cooperare, un forum de dezbatere al problemelor comune și o voce care să le reprezinte interesele. Motiv pentru care AOAMP și-a asumat angajamentul de a oferi oamenilor de afaceri moldoveni de pretutindeni, prin intermediul  asociației, un cadru de colaborare pentru inițiative și proiecte comune, acesta fiind mesajul și invitația lansată la București, pe 3 octombrie, pentru reprezentanții mediului antreprenorial

“În calitate de antreprenor, consider că trebuie și putem să contribuim la consolidarea sistemului economiei de piață atât în Republica Moldova, cât și în România, prin promovarea și apărarea intereselor oamenilor de afaceri. Fiecare antreprenor are responsabilități asumate conștient și experiențe valoroase în managementul activităților economice desfășurate. La rândul meu, mi-am asumat misiunea și, în primul rând responsabilitatea, să conduc o companie în România care a crescut organic, cu care am crescut și m-am și eu. Astăzi, produsele, serviciile și echipamentele companiei noastre, REPEDE PRESSURE Control, au înregistrat performanțe notabile pe plan național și internațional. Am construit una din cele mai performante uzine de utilaj petrolier din Europa și am obținut licența American Petroleum Institute, aceasta reprezentând certificarea standardelor în industria mondială de petrol și gaze naturale. Performanța ne caracterizează!”, susține Alexei Repede, președintele AOAMP.

Legătura dintre Moldova și România

Reușitele antreprenorilor moldoveni din diaspora ar fi putut fi realizate, evident, și în Republica Moldova dar, din cauza unui număr nesfârșit de impedimente legislative, economice și cel mai grav deja și sociale, potențialul intelectual al Republicii Moldova și-a găsit utilitatea și eficiența eforturilor construind afaceri în alte țări decât acolo de unde au pornit. Liderul AOAMP, Alexei Repede, consideră că moldovenii provin dintr-o țară cu prea multe dificultăți, însă o țară bogată în tradiții, obiceiuri, calități autentice, produse și servicii care pot fi valorificate și promovate și desigur, cea mai importantă resursă – oamenii, talentați, ambițioși, însetați de a cunoaște și a fi eficienți, capabili de a face față oricăror provocări!

“Antreprenorii moldoveni au fost nevoiți să depășească o mulțime de bariere în drumul lor către excelență. În același timp aceștia doresc să contribuie la creșterea economică și la bunăstarea societății moldovenești. Îi întâlnim deseori în delegațiile pe care le efectuăm în străinătate, la târgurile și expozițiile la care participăm și nu numai”, declară Alexei Repede.

AOAMP își dorește să devină o veritabilă platformă de dialog, cooperare și susținere reciprocă în care membrii să îmbrățișeze o viziune comună, pentru a îmbina tradiția cu performanța.