Potențialul investițional agricol din Nordul Republicii Moldova totalizat la Ungheni

Raioanele Edineț, Sîngerei, Drochia și Ungheni au fost gazda celor 4 evenimente organizate în perioada 6 – 9 august, la inițiativa președintelui Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni – Alexei Repede, în cadrul campaniei DAR – Dialog Agricol Regional.

Președintele AOAMP a invitat producătorii agricoli la dialog, pentru a aborda oportunitățile și riscurile regionale a sectorului agroalimentar din Republica Moldova, inclusiv pentru identificarea potențialelor  proiecte investiționale la nivelul fiecărei regiuni.

Evenimentul DAR Edineț a întrunit raioanele Edineț, Briceni, Ocnița și Dondușeni. Problemele discutate în timpul dialogului dintre AOAMP – reprezentanții APL-urilor – și producătorii agricoli au fost legate de accesul redus la piața de desfacere, prețul produsului autohton și necesitatea protejării producătorului din Republica Moldova. Aici s-a manifestat un interes sporit față de modelele eficiente de asociere și în special, față de avantajele reciproce. Marea problemă cu care se conruntă fermierii este însă, neîncrederea unii în ceilalți și implicit, în colaborare. Neîncrederea este pronunțată și față de politicile publice, care nu au acoperire financiară nici pe departe conform necesităților sectorului agroalimentar. 

Evenimentul DAR Sîngerei, organizat în data de 7 august, a adus la dialog producători agricoli din raioanele Sîngerei, Florești și Șoldănești. Numeroase probleme au fost dezbătute și puse în discuție, simțindu-se compexitatea situației în care se află la moment agricultorii din zonă. Printre  subiectele abordate la întâlnirea din Sîngerei au fost:

  • Agricultura durabilă și protejarea resurselor naturale și a solului trebuie să devină prioritate națională;
  • Dezvoltarea gospodăriilor țărănești model;
  • Lipsa unui laborator care să ateste calitatea produselor agroalimentare;
  • Subvenționarea la hectar (care se preconizează a fi implementată abia din 2020);
  • Prioritate produsului autohton, la achizițiile produse agroalimentare pentru școli și grădinițe; 
  • Agricultura se face în Republica Moldova fără asigurarea riscurilor producției agricole, neîncrederea în serviciile de asigurare fiind cauzată de condițiile avantajoase doar pentru asigurator, nu și pentru agricultor.

În acest context, Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni, Alexei Repede, a menționat că politicile naționale trebuie să fie orientate spre condiționarea consumului produselor agroalimentare locale și, în special, să încurajeze agricultorii prin măsuri de finanțare reale și care să corespundă cu necesitățile mediului agricol.

Fermierii din raioanele Drochia, Râșcani, Soroca și Bălți, au fost prezenți la evenimentul din 8 august, organizat la Drochia. Formarea GAL-urilor a reprezentat un subiect de interes major pentru agricultori, deoarece în regiune există deja grupuri de acțiuni locale, iar comunitățile locale își doresc cu adevărat să se implice în dezvoltarea proiectelor locale și regionale, existând în acest moment o șansă de revigorare a localităților Republicii Moldova. Cea mai stringentă problemă existentă, o reprezintă suplinirea bugetului public pentru a face față numeroaselor necesități regionale și separat pentru subvenționarea consistentă a stimulării agriculturii, agricultorului și produsului agroalimentar autohton.

Campania DAR – Dialog Agricol Regional, a încheiat seria de evenimente regionale, la Ungheni, pe 9 august. La dialogul din cadrul evenimentului de încheiere, al 11-lea la număr, au participat reprezentanți ai mediului antreprenorial agroalimentar din raioanele Ungheni, Nisporeni, Fălești și Glodeni. Autoritățile publice de resort au fost reprezentate de către secretari de stat:

  • Vasile Luca, Secretar de stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Republica Moldova
  • Alexandru Valentin Țachianu, Secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, România. 

Mai multe subiecte de interes au fost abordate, precum: Nivelul subvențiilor mult sub plafonul real necesar agricultorilor; pagubele enorme aduse de intemperiile vremii din luna mai în r-nul Ungheni; nerespectarea utilizării substanțelor chimice în procesul agricol, cu impact dăunător asupra solului, dar mai grav asupra consumatorului, precum și alte sesizări.

Evenimentul DAR de la Ungheni s-a încheiat cu prezentarea rezoluției draft, a provocărilor regionale identificate pe parcursul Campaniei DAR. Alexei Repede, președintele AOAMP, a enunțat punctual problemele prioritare indentificate în dialogul cu reprezentanții mediului antreprenorial din Republica Moldova, în cadrul celor 11 eveniemnte regionale și direcțiile de acțiune necesare a fi întreprinse.