Prima ediție DBC a avut loc la Roma

Prima ediție a conferinței DBC – Diaspora Business Connection, care a avut loc pe 14 iunie, în Roma, a întrunit:

  • Reprezentanți ai comunității diasporei Republicii Moldova în Roma,  interesați de particularitățile lansării și desfășurării unei afaceri atât în Italia, cât și în Republica Moldova;
  • Istorii de succes ale antreprenorilor moldoveni din Roma;
  • Prezentarea și dezbaterea oportunităților pentru mediul de afaceri din Republica Moldova;
  • Recomandări juridice și financiare pentru dezvoltarea afacerilor în Italia;
  • Lansarea serviciului de consultanță Diaspora Business Help;
  • Semnarea a 2 parteneriate cu asociații reprezentative din Roma;
  • Networking și potențiale colaborări sub egida promovării și degustării vinului moldovenesc, UNICORN WINERY.

10 speakeri moldoveni și italieni, lideri în ceea ce privește serviciile de consultanță financiar-contabilă și juridică precum și antreprenori cu istorii de succes din Roma, au abordat în cadrul evenimentului DBC realități ale mediului antreprenorial din Italia dar și Republica Moldova. Subiectele abordate au atins subtilitățile atât a fiscalității, codului muncii, a procedurilor juridice dar și birocrației specifice, cât și metode și instrumente utile pentru lansarea, dar și dezvoltarea afacerilor în contextul unor riscuri sistemice și economice depistate pentru cazul Italiei și al Republicii Moldova.

Inițiativa proiectului dedicat consolidării dialogului cu diaspora Republicii Moldova prin abordarea și încurajarea antreprenoriatului, aparține președintelui AOAMP Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni. 

“Credem în potențialul enorm al diasporei Republicii Moldova. Trebuie să încurajăm lansarea și dezvoltarea afacerilor în rândul moldovenilor, oriunde aceștia s-ar afla în lume. Susținem afacerile calculate, asumate și conectate pentru o mai bună recunoaștere și promovare pe piețe locale, regionale și internaționale. În același timp, trebuie să fim conștienți de contribuția pe care o aducem, de impactul social și economic pentru comunitățile din care facem parte,” a menționat Alexei REPEDE, în discursul său din cadrul evenimentului.  

O valoare incontestabilă a evenimentului DBC Roma și conținutul informațional dedicat au fost aduse de către partenerul proiectului, Studio SAVA, o afacere cu expertiză și experiență recunoscută pe piața serviciilor de consultanță financiar contabilă din Roma, fondată și administrată cu succes de către Galia SAVA. 

Invitatul special,  Valentin Făgărășian, președintele CNA World, a prezentat structura asociației pe care o reprezintă și serviciile pe care aceasta le oferă antreprenorilor străini stabiliți în Italia. Asociația CNA World are acoperire atât la nivel național, cât și la nivel regional și local, iar prin sistemul său de companii oferă ajutor pentru servicii sociale, servicii de completare, servicii de dezvoltare și servicii de dezvoltare economică. Asociația CNA World are ca scop creșterea reprezentativității întreprinzătorilor străini în Italia și facilitarea activității acestora.

Mihaela Gorban, prim secretar din cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Italia, a prezentat climatul de afaceri din țară și facilitățile sistemului fiscal oferite antreprenorilor. O altă componentă pusă în valoare de către reprezentata Ambasadei a fost analiza sectoarelor prioritare și competitive pentru investiții în R.M., precum și programele economice de finanțare – menite să atragă și să ajute cetățenii din diaspora care doresc să se întoarcă în țară.

Valoarea adăugată pe care a reușit să o aducă AOAMP acestui proiect, a fost prezentarea unei analize SWOT a mediului de afaceri din Republica Moldova, făcută de către președintele AOAMP, Alexei REPEDE. Această analiză a fost valorificată și dezbătută din plin de către participanții prezenți, care sunt interesați să-și redirecționeze resursele în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului a fost lansat serviciul Diaspora Business Help, care prevede înregistrarea solicitărilor de consultanță în afaceri și oferirea consilierii în afaceri, în țările vizate în proiect. 

În plus, în cadrul DBC Roma, au fost semnate 2 parteneriate cu reprezentați ai mediului antreprenorial asociativ și anume cu “AIM” – Asociația Antreprenorilor din Moldova în Italia și „O3M” – Asociația tinerilor moldoveni din Italia, reprezentate de către 2 antreprenoare de succes, Ludmila Posiletcaia și Aurica Danalachi. Parteneriatele prevăd realizarea unor acțiuni pentru a aduce contribuții semnificative în promovarea, consolidarea și dezvoltarea mediului de afaceri și a climatului investițional, pentru obținerea unor rezultate suplimentare privind stimularea investițiilor, susținerea activității de antreprenoriat și consolidarea competitivității afacerilor în rândul comunităților diasporei Republicii Moldova, din Italia.

Finalul zilei a încântat participanții cu o degustare de vin, fabricat în Moldova. Savoarea vinului UNICORN și aroma podgoriilor din Republica Moldova au fost prezente în sesiunea de networking, care a avut loc la finalul evenimentului DBC Roma. 

AOAMP și-a propus ca în cadrul fiecărui eveniment organizat în diaspora să promoveze câte un producător autohton de vinuri din Republica Moldova, în vederea creării vizibilității producătorilor de vinuri moldovenești pe piața din Italia, dar și pentru crearea unor potențiale colaborări pentru export a acestor vinuri, pe piața Uniunii Europene și nu numai.

Diaspora Business Connection este un proiect lansat la inițiativa Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni și este dedicat potențialilor antreprenori sau antreprenorilor deja existenți în diaspora, de origine moldovenească. Acest proiect vine să încurajeze inițiativa antreprenorială a moldovenilor din diaspora. Scopul evenimentului este creștere gradului de competitivitate în lansarea și dezvoltarea afacerilor în rândul reprezentanților comunității din diaspora Republicii Moldova, prin informare, consultare, promovare, încurajare a colaborării și dezvoltării de parteneriate.

Mai multe detalii și informații referitor la concluziile evenimentului DBC Roma, din 14 iunie 2019, vor fi prezentate în cadrul conferinței de presă, care va avea loc la IPN, Chișinău, pe data de 21 iunie.