Reindustrializarea României – preocupare a societății civile

Reindustrializarea României, mai mult o preocupare a societății civile decât o prioritate pentru guvernare. Concluzia aparține participanților la conferința „Reindustrializarea României – Provocări și Oportunități”, organizată de Camera de Comerț și Industrie București, miercuri, 19 septembrie.
Necesitatea reindustrializării Europei și de reducere a șomajului, cu un număr de peste 16 milioane de șomeri în UE, mulți dintre ei fiind tineri, poate fi realizată inclusiv printr-un program de investiții public/privat. Însă prioritatea numărul unul trebuie să aparțină guvernelor țărilor UE.
Politica industrială din UE vizează reindustrializarea și dezvoltarea unor ramuri de vârf tehnologic, cu ajutorul cercetării-inovării, clusterelor, parcurilor industriale și hub-urilor inovative. Acestea trebuie asumate nu doar în strategii de țară dar în planuri de acțiuni cu indicatori cuantificabili realizați anual.
Valorificarea oportunităților producției viitorului vizavi de exploatarea actuală ineficientă și deloc sustenabilă a resurselor naturale, generatoare de lanțuri cu potențial enorm pentru reindustrializare, unul din aspectele abordate în cadrul conferinței.
Cercetarea avansată împreună cu inovația puternică este noua industrie, o altă prioritate sesizată de către reprezentanții mediului academic, întrucât cunoașterea este resursa cu cel mai mare potențial. În același timp se cere o și mai mare atenție față de învățământul dual și oferirea unei pregătiri calitative tinerilor pentru meseriile actuale solicitate pe piețele naționale și europene.
În contextul subiectelor abordate în cadrul conferinței „Reindustrializarea României – Provocări și Oportunități”, AOAMP – Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni, consideră oportună promovarea dialogului-public-privat și asociativ, în special colaborarea mediului antreprenorial cu reprezentanții mediului academic și invitarea autorităților publice pentru identificarea soluțiilor comune care să faciliteze dezvoltarea industriilor, atât a celor clasice cât și de noi tehnologii dar și a industriilor creative.