Semnarea acordului trilateral, în cadrul Forumului economic de la București

Reprezentarea și promovarea intereselor economice a antreprenorilor originari din R. Moldova, care desfășoară activități economice oriunde în lume, subiect prezentat de către Alexei REPEDE, președintele AOAMP în cadrul forumului economic “România – Italia, redăm încredere investitorilor în economia românească”.

Camera de Comerț și Industrie a României în Italia împreună cu Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, organizatorii evenimentului care a avut loc la București în data de 7 martie, au reușit să cuprindă pe agenda forumului economic mai multe subiecte de interes comun pentru reprezentanții mediului antreprenorial dar și a autorităților implicate în facilitarea schimburilor comerciale.

Peste 46 mii de firme înființate de români în Italia, cu o contribuție de 2 la sută din PIB-ul Italiei datorat românilor (inclusiv a celor din Republica Moldova / cu dublă cetățenie), dar și investițiile firmelor italiene în România, în valoare de peste 2.55 miliarde euro, un impact considerabil care demonstrează o dată în plus necesitatea fortificării mediului de afaceri și realizării un climat investițional propice realizării schimburilor economice. Motiv pentru care reprezentarea antreprenorilor, facilitarea conexiunilor și a dialogului reprezintă unul din obiectivele organizațiilor implicate în dezvoltarea mediului de afaceri. 

Astfel Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni, Camera de Comerț și Industrie a României în Italia împreună cu Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București au semnat în cadrul Forumului economic de la București, un acord trilateral prin care și-au asumat colaborarea în vederea facilitării conexiunilor B2B și publice private și valorificării oportunităților de investiții.

Eugen TERTELEAC, președintele CCIRO – Camera de Comerț și Industrie a României în Italia, a vorbit în cadrul forumului economic despre acțiunile întreprinse în cadrul organizației pe care o reprezintă și a subliniat despre contribuția, eforturile și implicarea antreprenorilor români în dezvoltarea afacerilor în Italia, în același timp menționând despre necesitatea unei comunicări eficiente continue pentru reprezentarea intereselor acestora.

Climatul economic este unul destul de tumultos, au recunoscut oficialitățile care au participat la eveniment, dar prin politicile realizate se încearcă găsirea unui echilibru.

Un subiect aparte a reprezentat protecția consumatorilor, adus pe agenda evenimentului de către Sorin Mierlea, Președintele InfoCons – Asociația pentru Protecția Consumatorilor.

Necesitatea promovării produselor autohtone și a multitudinii de domenii a serviciilor prestate în diaspora, una din concluziile participanților la eveniment. Alexei Repede a subliniat despre deschiderea asociației pe care o reprezintă, în a facilita și construi parteneriate:

“Ne propunem să valorificăm conexiunile deja create în cadrul platformei de dialog a asociației, între antreprenori, entități publice și private din România, Republica Moldova, Italia și alte țări ale Uniunii Europene dar și țări non UE”.

În cadrul Forumului economic de la București, au participat operatori economici italieni din mai multe domenii de activitate (construcții, transport, agricultură, managementul deșeurilor, turism și operatori ai sistemului de sănătate din Italia), interesați în dezvoltarea unor investiții sau parteneriate de business în economia românească și nu în ultimul rând, oameni de afaceri români din Italia interesați în relocarea propriilor afaceri. AOAMP a reprezentat antreprenorii originari din Republica Moldova.