Voci mai rar auzite, gânduri și ofuri împărtășite

Persoanele în etate din Centrul de plasament din Sănătăuca, raionul Florești, împreună cu copiii care își găsesc aici un loc cald pe timp de zi și mai mulți bătrâni din localitate au primit oaspeți, care au venit cu ajutoare pentru Centrul multifuncțional “Casa părintească” al AO Concordia Proiecte Sociale.

Beneficiarii centrului  sunt mulțumiți, găsesc aici îngrijire, o masa caldă, atenție și sprijin. Copiii, pe timp de zi, se bucură de un spațiu prietenos unde își fac temele și după se joacă.

Centrul respectiv a fost instituit și este susținut de AO CONCORDIA Proiecte Sociale din Moldova, prin intermediul și cu suportul generos al Concordia Internațional cu sediul la Viena. Datorită susținerii acestei organizații, beneficiarii centrului din Sănătăuca se bucur de ajutorul acordat necondiționat. În total, AO CONCORDIA Proiecte Sociale din Moldova are în grija sa peste 60 de astfel de servicii destinate copiilor aflați în situații de risc, bătrânilor defavorizați și familiilor cu nevoi stringente.

În același timp cheltuielile care să asigure buna funcționare și să permită oferirea serviciilor pentru toate solicitările, sunt mult peste bugetul alocat.

În cadrul centrului din Sănătăuca, spre exmplu, a fost nevoie de sistarea unuia din serviciile inițial oferite și anume asigurarea unui prânz cald la domiciliu, pentru persoanele în etate din sat.

Greutățile sunt depășite cu implicarea și dăruirea personalului. Mai vin și alte ajutoare. De ceva timp le este alături celor aflați în centrul multifuncțional din Sănătăuca dl. Alexei Repede, Președintele AOAMP:

Cu strângere de inimă, văd tristețile și greutățile acestor bătrâni și copii, care au nevoie de atenție și grijă. Sunt încă mute alte centre și persoane care au aceleași nevoi. Mă îngrozește că numărul lor depășește rangul miilor. Persoane în etate, sau din diferite pături social vulnerabile, care nu au parte de un ajutor. Motiv pentru care am invitat și alți antreprenori să vină alături de mine, să cunoască realitățile și greutățile din sate și nevoile acestor oameni frumoși. Vrem să aducem mai multă lume, să dăruiască un suport persoanelor aflate în dificultate. Îndemn antreprenorii să își aleagă singuri un centru din țară și să le dăruiască suport, un an aprovizionare cu cartofi, cu fructe și legume, cu mâncare,

spune Alexei Repede, președintele AOAMP.

La inițiativa lansată în cadrul Campaniei “Dăruiește acasă” a răspuns cu receptivitate Alexandru Machedon, fondator și director al companiei Star Net.

Datorită dlui Repede am ajuns să văd ce se întâmplă aici. Eu înțeleg că sunt foarte multe probleme, despre care guvernarea își amintește doar la voturi. O lună durează atenția lor. Noi trebuie să fim o comunitate. Cei care au bani trebuie să ajute. Câți oameni de afaceri sunt în localitate, câți oameni de afaceri sunt în raion? Haideți să ajutăm oamenii. Haideți să-i invităm pe toți din raion - primarii, consilierii, antreprenorii. Cât mai mult trebuie să vorbim public despre problemele poporului care a muncit pentru țară. Trebuie să avem grijă de oameni,

spune Alexandru Machedon.

În același timp, Viorica Mătase – Director Executiv Concordia a subliniat despre lipsa contribuției și susținerii autorităților locale pentru asigurarea serviciilor în cadrul centrului multifuncțional. 

Cu părere de rău, pentru Centrul acesta, din Sănătăuca, r-nul Florești, contribuția locală este 0.  Fondurile sunt limitate. Și atunci rugămintea a fost tot timpul  față de autorități, Vă rugăm să contribuiți ca să putem să oferim mai mult.

Eu sunt foarte recunoscătoare celor care sunt interesați de soarta cetățenilor din R.M, alături de noi și alături de alte organizații.  Doar împreună o să  putem face mai multe. Doar că durează, cum acel împreună va funcționa. Durează până când sensibilizăm mai  mulți agenți economici că există persoane cu nevoi pe care ei ar putea să îi ajute.

Ne bucură că antreprenori ca dl. Alexei Repede se mobilizează și sesizează realitatea socială din Republica Moldova. Poate va fi mai ușor. În același timp, autoritățile publice locale, atât de nicel local, cât și de nivel raional, ar trebui să contribuie la bugetul acestor centre. Obligațiile acestea nu sunt față de noi ca organizație, ci față de dvs. - cetățeni ai acestei țări,

afirmă Viorica Matas.

Cu toate greutățile care le depășesc cu greu, beneficiarii Centrului “Casa părintească”, dar și localnicii din Sănătăuca, au îmbrățișat cu căldură prezența oaspeților, inclusiv pentru că aceștia sunt printre puținii care vin să îi viziteze, să îi ajute, dar și să îi asculte.

O mamă cu 4 copii care are nevoie de ajutor, o persoană cu dizabilități cu și mai multe nevoi, un tânăr din familie cu 12 copii, care caută ajutor în lansarea unei afaceri în domeniu zootehnic, o doamnă consilier local care luptă să pună pe masa dezbaterilor problemele sociale și localnici care s-au plâns că vor să muncească dar nu au un loc de muncă.

Nici suportul autorităților nu e cel pe măsura așteptărilor, idee subliniată de mai multe ori de către totți cei prezenți în sală. Chiar și colaborarea cu asistenții sociali din raion sau de la spitalul raional lasă mult de dorit pentru că aceștia refuză să se ocupe de persoanele fără adăpost.

Despre aceleași realități, un gând al unei doamne cu ani mulți în firele albe:

Poporul se vinde pentru un kg de macaroane, noi suntem de vină. Ne-am vândut ca să ne ducem să plângem pe umerii altora. Când vrem o adunare cu tot satul, primarul zice să vin la cabinet.

Când am cerut acordul doamnei pentru a publica opinia ei cu numele acesteia, ea ne-a răspuns atât de sincer și cu multă durere: 

Mai am câteva zile de trăit, lasă-mă să le trăiesc fără frică și fără să îmi bată la ușă…

Realități care dor, dar care sunt ale noastre, a comunităților din Republica Moldova. Trebuie și putem să îi ajutăm pe cei care au nevoie de suportul nostru. Fii alături de AOAMP în proiectul social ''Dăruiește Acasă''!